School: Gort na Léime (roll number 13012)

Gortaleam, Co. Galway
Liam Ó Ceallaigh

sagart páráiste sin agus chuir sé fios ar an g-clog beag
    Tá fothruigh teampuill in áit darab ainm Buidhe-Abhnach in aice le Gleann-a-madadh. Tá beagán de ballaí an teampuill in a seasamh fós. Roimh aimsir na Gearleanmha [!] is an a bhí Teampuill an Pharáiste. Bhí sagart riaghalta annseo acht cuireadh an ruaig ortha agus b'éigin dóibh imteacht as an áit Tagadh sagart acu anois agus arís le freastal a deanamh ar na daoine. Chuir sé sgéal acu De Sathairn a rádh le na daoine thart timcheall na h-áite. Bheith bailighthe le chéile in aice leis an áit i bhfuil droichead Buidhe-Abnach anois. Dearfadh sé an t-aifreann dóibh agus mhíneóchadh sé dóibh i nGaedhilge "é". Acht an oidhche roimhe sin is cosamhail go raibh spiadóir ag obair gabhadh an sagart bocht. Thug na saigdiúirí le é agus mharbhuigh siad é ag "Cnocán na mbuacaillí" ar bhárr an t-sean bhothair tamall gearr ó sgoil Gort-na-Léime. Rinne siad ceithre ceathramhna de'n sagart agus bhí sé annsin ar feadh trí lá Níl fhíos cé'n áit bhfuil sé curtha.
    Pádhraigh Phléamonn
    Woodfield, Co. Galway