School: Gort na Léime (roll number 13012)

Gortaleam, Co. Galway
Liam Ó Ceallaigh

1. Cistí óir i bhfolach
    Fadó bhí triúr mná in a gcómhnuidhe in aon teach amháin inaice leis an mbaile mór darbh ainm an Caisleán Riabach i gco. Roscomáin. Tháinic an leprecáun chuca trí oidhche indiadh a chéile, agus dubhairt leo go raibh ciste óir i bhfolach ar an taobh ó thuaidh de Chaisleán Dhún Mhór. Dubhairt sé leo freisin go raibh cat dubh ag tabhairt aire dhon áit i raibh an ciste óir, agus go gcaithfeadh siad an ciste bheith bainte as an talamh aca roimh an h-aon a chlog san oidhche. D'imigh an triúr mná agus rinne said a mbealach ón gcaisleán Riabach go Dún Mór Co. na Gaillimhe. Bhí sioc mór agus sneachta ar an talamh agus ba deacair dóibh siubhal. Bhí láige agus sluasad ag gach duine aca leis an gciste óir a bhaint as an talamh. Nuair tháinic siad i bhfogas do Dhúnmór agus dhon caisleán, bhí tuirse mhór ortha agus chuaidh siad isteach i muileann atá inaice na h-áite. Is dócha go raibh coirce ghá chruadhacan, ag an muileann agus bhí teine mhór síos. mar bhí codhladh agus tuirse ar na mná
    P. Pléimeann
    Woodfield, Co. Galway