School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    giota fada tháinig tart air agus chuaidh sé isteach i dteach. Bhí seanduine agus lánamhain óg ins an teach. Bhí an fear fá choinne deoch uisge a d’iarraidh acht nuair a chonnaic sé seanduine agus lánamhain óg d’imthigh sé amach aríst. Chuaidh sé i gcúl cruach fhéir (an) le na sgíste a dhéanamh.
    Chualaidh sé glór daoine ag cainnt agus chonnaic sé gur an lánamhain a bhí ann. Bhí siad ag rádh go mairfidh siad an (t-sean) seanduine agus go b’fhágadh siad ar an dá phíobaire a bhí istigh. Bí sgian bheag ag an fhear agus gheár sé (a) giota de chóta an fear agus giota de ghúna an bhean. Chuir sé ina phóca é agus d’imthigh leis na bháile. Chuair sé isteach agus shuidhe sé síos. Connaic sé a bhean agus fear ar a chúl. Bhí carrigh mhór air nó shíl sé gur (l) phós a bean arist. (bhíonn) Bhainn sé amach a phíopa agus chir sé toit ar a gualainn. Nuair a d’amharc sé arist (a) cé bhí ann (a) act a mhac fhéin.
    D’éirigh a bhean agus bhí sí ag dul a deánamh tae dé acht ní rabh arán ar bith astigh aice. Dubhairt an fear go rabh arán aige fhéin. Nuair a gheár sé an t-arán tuit a(n) thuarasgal
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Bríghid Ní Fhrighill