Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na dhiaidh na baile, acht nuair a fuair an madadh ruadh an fear ar siubhal, léim sé amach as an bocsa agus d’ith sé na h-uibheacha uilig, agus ar siubhal leis méid a bhí ina corp ag tarraingt ar an uadhach. Bhí luthghair mór ar an fear as siocar go rabh an madádh ruadh marbh aige mar síl sé, agus bhí sé a innse dó gach duine a gcasfaidhe air go raibh an madadh ruadh marbh, agus nach mbéadh trioblóid air bith leis feasta, acht bhí an madadh ruadh lán ghasta aige. Nuair a tháinig sé go dtí an áith ar fhág sé an madadh istigh ins an bocsa, ní rabh madadh nó uibheacha ar bith ann. Ní rabh ann acht an bocsa folamh. Bhí an madadh ruadh ar siubhal agus na h-uibheacha ithte aige, acht ní rabh fhios aige-san sin.
  2. Sgeal. An fear a bí ag baint phréataí.
    Bhí fear ag baint phreátaí ag taobh an bealaigh mhóir lá amháin, agus nuair a bheadh rud beag bainte aige, chuireadh sé isteach i mála iad. Tháinig fear cliste thart agus chuir sé ceist air cá mhéad mála a bí bainnte aige, agus dubhairt
    Máire Ní Dhuibhir
    Anna Ní Dhuibhir