School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

agus fuair sé cuid mhór air agus d’imthigh sé chun na bhaile.
    Nuair a bhí sé ins an bhaile d’imthigh fear an chait chun na bhaile mhór agus fuair sé loistín na h’oidhche agus nuair gach duine na luigh bhí an teach seo lán luchóg agus dith an cat na luchogaí.
    Nuair a tháinig amuinntir an toighe seo go maith agus bhí cat ceannuigh siad é agus fuair sé cuid mhór airgid air.
    D’imthigh sé chun na bhaile agus ní rabh fhios ag fear an dréimire an goidé a deánfadh sé. D’imthigh sé go dtí an baile mór agus an dréimire leis.
    Fuair sé loistín na h-oidhche i dteach agus ní bhfuair sé airgid ar bith ar an dréimire agus bhí sé annsin ar feadh dhá lá agus ní bhfuair sé dréimire (diolt) díolta ar chor ar bith.
    Lá amháin tháinig beirt fhear agus dubhairt siad leis an dréimire a tabhairt leis agus thug siad leobhtha an dréimire go dtí teach agus chuir siad na seasadh (a) é. Chuaidh duine de na fir suas ar an dréimire agus isteach ar an fhuinneóg agus ghoid sé ór agus airgead.
    D’imthigh sé na bhaile agus ní rabh sé i bhfad sa bhaile go tosuigh na mic a throid agus mharbh siad (an) é
    AT1650: The Three Lucky Brothers
    Bríghid Ní Cholla