Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

go gcuala sé duine de'n tsluagh sídhe ag caint ar chailín Chonnacht.
    Bhliadhian is an oidhche anocht a sgiob an baoigheallach beadaidhe cailín Connacht uainn ar seisean. Is fíor sin arsa duine eile aca, ach níl mórán maith do agus bheith aige mar tá sí bodhar balbh.
    Dá bhfaghadh sí deoch as an gcorn seo arsan chéad duine aris bhéidh sí chomh slán is bhí sí ariam. Isteach leis mbaoighealach agus dfhan go dtáinig an corn a fhad leis. Amach leis agus (ní thug na daoine beaga fa deara) an corn ina dorn leis, agus ní thug na daoine beaga deara go raibh an corn (imteag) imthighthe go rabh deoc ólta ag an gcailín as. Nior luaithe an deoc thiar aici na táinig an chaint a chuicí. Sin eactra Chonaill (Ó, Uí baoigill agus cailin Chonnacht go dtí sin.
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Máire Nic Pháidín