Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seo seachtmhain. Tháinig an mac a bhí i n-Albain na bhaile agus chuir sé ceist ar a chuid dearbhrathair cá rabh an t-athair, dubhairt siad-san gur imthigh sé amach chruinniughadh agus nar phill sé ní bá mhó agus bhí sé iongantach buidheartha.
    Chualaidh an t-athair go dtáinig a mhac na bhaile agus nuair a shroich sé an bhaile agus bhí luthghair mhór uilig ortha agus bhí feásta mór acha an oidhche sin agus bhí dóigh mhaith ortha ó sin amach.
  2. Sgéal.
    Fá dtaoibh de fear a rabh truir mac aige agus a d’imthigh leóbhta.
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí triúr mac aige. Lá amháin dubhairt an fear a ba sine go rabh sé ag dul go h-Albain go saochrughadh sé a chodach. Dubhairt an t-athair leis pillidh tú (pilli) gcionn na bliadhna, dubhairt sé gp bphillidh
    Bhí sé ar shiubal leath-bhliadhain (ach an) dubhairt an dara fear go rabh seisean ag imtheacht leis.
    Sorcha Nic Pháidín
    An Chorrmhín, Co. Donegal