School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    Goidé geanfamuid a mhuirnín arsa sise, acht an bhó sin a thabhairt leat go haonach Chorcaigh agus í dhiol. Dia Luain an t-aonach agus chaithfad tú imteacht i mbarach n-ainm an Ríogh.
    Bhí go maith go dtáinig an dhó déag a chlog la thar na bárach nuair a thug Micheál an bó go n-aonach Chorcaighe. B’éigean do gabháil fríd na sléibhtibh agus fríd na cnuic. Chuala sé glór ina dhiaidh. D’amhac sé thart agus chonnaic sé fear beag Maidín mhaith duit féin arsa Micheál.
    Cá bhfuil tú ag gabhail leis an bó arsan fear beag. Go haonach Chorcaigh arsa’n (fear beag) Micheál. An bhfuil tú ag dul a díol arsa’n fear beag Goidé eile [bétan]? ag dul a dheánamh leithe acht ag dul a díol, arsa Micheál. An ndíolfaidh tú liomh-sa í arsan fear beag. D’amharc Micheál air. Bhí iongantas air. D’amharc sé air agus leoga chá dtiocfadh leis stad de gháiridhe.
    Féadann tú gáire a dheánamh arsa’n fear beag, acht innseochaidh mé duit gur fearn duit an buideal a ghlachadh agus an bhó a tabhairt damh-sa arsa’n fearbeag. An bhfuil tú ag deánamh arsa Micheál go nglacfainn do bhuideal ar mo bhó agus buideal folamh fosta. Bfhéidir go bhfuigheadh do bhó bás sul a mbéitheá ag
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    Máire Nic Pháidín