School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. Bhí bean agus fear ann agus bhí madadh aca. Dubhairt an bhean leis an fhear go gcaithfeadh sé a dhul amach na chnuic a amharc ar na caoirigh. D'imthigh an fear agus an madadh agus bhí siad ag cuartughadh leo agus tháinig an oidhche ortha agus shuidh siad síos ar an talamh. Bhí siad tuirseach agus bhí an fear go tuirseach sin gur thuit sé ina chodladh.
    Nuair a mhusgail sé arís ní raibh fhios aige caidé a bhí contráilte leis. Ní rabh éadach ar bith air agus shíl sé nach rabh sé ina chodladh acht seachtmhain. Chonnaic sé sean chóta giota taobh thall dó. Cuaidh sé anonn agus chuir sé air é. Shiubhal sé leis annsin ag tarraingt ar an bhaile agus chasadh seanbhean air agus chuir sé ceist air caidé tháinig air. D'innis seiseann dí agus chuir sé ceist uirthi cá fhad a bhí sé ina chodladh. Dubhairt sise go rabh sé ina chodladh céad agus fiche bliadhain, agus bhí iongantas ar an fhear.
    Dubhairt sé go rabh ocras air. D'iarr an bhean air a dhul léithe-se na bhaile agus go dtabharfadh sí a chuid dó. Bhí lúthgháir mhór air agus d'imthigh sé léithe na bhaile. Nuair a shroich siad an baile, rinne an bhean réidh biadh dó agus d'ith sé é agus bhí sé buidheach dí.
    Dubhairt sé go gcaithfeadh sé a imtheacht go dtí a theach féin agus d'iarr sé ar an bhean an bhealach a thaisbéan dó. Taisbéan an bhean an bhealach dó agus d'imthigh sé go dtí an teach, ní rabh rud ar
    Sadbha Ní Bhaoighill
    Srath na Bruaí, Co. Donegal