Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mayo
Mícheál Mac Támhais

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le n-a gcois agus an t-oifigeach ar chapaill ar a gceann. Ní raibh muinntear na h-aíte failligheach. Bhí siad cruinnighthe in a gcéadta - fir agus mná. Bhí na fir agus na mná i ndá líne ar ghach aon taobh de'n bhothar nuair a thainig na carranna agus ceathair póílí ar ghach aon charr agus a ngunnaí leó. Chuaidh Aodh Mac Deagaín, fear beag a bhí i nDúthaigh Dheirc, agus a fuair bás cúig bliadna ó shoin, amach ar a' mbóthar, rug sé ar an srian a bhí ar bheithidheach capaill an oifigigh agus thompuigh sé thart ar a mbóthar é. "Leig amach é," ars an t-oifigeach, nó bainfidh mé an lámh dhiot. "Má bhaineann," arsa Aodh, "bainfidh mise an ceann diot-sa. Ghlaoidh an t-oifigeach ar Cheartar agus d'fiafruigh sé dhe céard ba bhun leis an gclampar. D'innis sé dhó é. Dubhairt an t-oifigeach go mba mhór an náire dhó a leithide de chlampar a chur ar bun ar chúis chómh suarach. Thug sé ordú do na póílí iompódh abhaile. B'éígin do'n tighearna talaimh an obair a thabhairt do mhuinntir na háite agus shocruigh sin é.

Seo bailéad a fuair Pádhraic Mac Guibhir ó fhear ráidhte bailléad thall i Newcastle on Tyne leith chéad bliadhan ó shoin.
    Come on brave county Leitrim men
    assemble me one and all