School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. An Madhadh Grádhna.
    Bhí sean-fhear imbaile sa guinne agus théigheadh sé ag cúairteáracht gach oidhche sa mbliadían. Oidhche amháin nuair bhí sé a[g] teacht abhaile bhí sé i bfad san oidhche agus bhí na daoine maithe a' gabhail thart.
    Nuair bhí sé a dul thar lios beag chual[a] sé torann is gleo taobh istigh dé'n chlaidhe agus mar gheal ar é a bheith ina fhear chrodha dubhairt sé leis féin go racfhadh sé isteach go bhfeichfeadh sé céard a bhí ann.
    Chuaidh sé thar an chlaidhe dé léim agus céa[rd] a chonnaich sé ach sgatha dé na daoine maithe ina suidhe tharth ar bhord, agus íad ag ól is ag ithe. D'eirigheadar agus thugadar cuireadh dhó theacth chuig an bórd agus béiledh maith d'ithe mar bhí fhíos acha go raibh ocras mór air.
    Shuidhe sé ag an mbord agus d'ith sé a sháith agus bhí iongantas mór ar na sídeógaí go raibh goille chomh maith sin aige mar d'ith sé gach a raibh acha beagnach.
    Maighréad Ní Róiste
    Ballynastockagh, Co. Mayo