School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo

1. Michil Mór.
    Bhí fear ann fadó darbh ainm dó Michil.
    Bhí sé chomh laidir sin gur thug na daoine "Michil Mór" mar leas ainm air.
    Lá amháin chuaidh sé ag obair do feilméar.
    Thug an feilméar amach sa ngarrdha é agus dubhairt sé leis dhá stácaí coirce do bhualadh agus iad do bheith buailte aige i gceann uaire.
    Rug Michil ar an súiste agus chrom sé leis an obair. Nuair bhí leath-uaire caithte bhí ceann de na stacaí buailte aige agus nuair bhí an leath-uaire eile caithte bhí an stáca eile buailte aige agus an coirce i malaí.
    Bhí seomra i dtighe an fheilmeara seo agus tagadh teibhse ann gach oidhche mar bhíodh solus le feiceál ann ar a dó dhéag a chlog.
    Dubhairt an feilméar le Michil na málaí uile a iomchur isteach sa t-seómra seo agus go mbeadh air codhladh ortha an oidhche sin.
    D'iomchur sé isteach sa t-seómra iad agus nuair thainigh an oidhche bhuail sé síar chuig an seomra agus luigh sé ar cheann de na málaí.
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Sighle Ní Threinnseach