School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Túairim is céad bliadhain ó shoin bhí an droch-shaoghal sa tír seo, agus is maith an rud é nach dtáinig sé ó shoin.
    Chuir na féilméirí na barraí agus d’fasádar go maith ar feadh tamaill acht dona go leór níor tháinig an aimsear féileamhnach dóbhtha agus chinn orra fás.
    Ní bheadh greim lé nithe ag na Gaodhal ar feadh na bliadna mearach muinntir Americá.
    Do ghabhadar trúagh leó agus chuireadar long chuig an tír seó agus í luchtuighthe lé cruithneacht acht bhí na Sasanaigh ag Liverpool roimpí agus ghlacadar an cruithneacht dóibh féin.
    Chuireadar aran dubh in a áit agus d’fágadar na Gaodhal i gcruadh-chas.
    Níl fhios ag na daoine fá láthair cé mar d’éirigh leó ádbhar barraí fhághail lé cur an bhliadhain dár gcionn. Chuala mé m’athair
    Sorcha Ní Chuinn
    Ballykilleen, Co. Mayo