School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Nuair bhiodh daoine ag deanamh maistreadh fado rinneadh i gchuinneoigh a bhí cuma crúinn air agus bhí sé níos leathanaighe ar a bun ná ar a barr.
    Ar dtosach nuair thosuigheadh ar an maistreadh chuireadh an bainne ramhar isteach san gchuinneoigh agus nuair bhiodh sin déanta chuireadh an chós luiethne isteach agus an clár anuas ar bhéal na cuinneoighe agus an claibhín annsin.
    Cuireadh grainnín slainn isteach sa gcuinneog mar bhiodh faithchíos irra go sguabhfadh na sidheoga no na daoine maithe an t-imh.
    Cuireadh splanc dearg faoi an gcuinneoigh leis an fath céadna.
    Tá cuidh de na nosanna seo beo fós ag na sean-daoine.
    Fa lathair dá dtagadh duine isteach agus an maistreadh ag deanamh deirfadh bean a tighe dreas a bhualfadh ar a gcuinnea [?]
    Seán Ó Dubhthaigh
    Drumaderry, Co. Mayo