School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Cúram na gcos.
    Fadó níor chaith na daoine bróga go raibh siad in a mbuachaillí agus in a gcailíní óga, sé sin, nuair bhíodar timcheall is fiche bliadhain d'aois.
    Bliadhanta ó shion bhí daoine ann nár chaith bróga chór ar bith, acht ní mar sin atá an sgéal fá láthair, bíonn bróga is stoca ar gach duine, go deimhin, is minic a chonnaic mé bróga ar páiste sa gclíabháin.
    Gach oidhche nuair bhíodh a gcosa nighte ag na páiste, déireadh na sean daoine, dhá gcaitheadh siad an t-uisge amach do thagfadh na sídheóga thart ar an teach i rith na h-oidhche.
    Uarannta do cheannuigh na daoine píosaí leathair, do thug síad do'n ghreasaidhe íad, agus do rinne sé "clogs" dóbhtha.
    Bhí na "clogs" sin tirm agus te
    Seosaimhín Ní Fhlaitle