School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Tagann Oidhche Eoin Naomhta 23adh lá de Mí Mheitimh agus bíonn spórt mór ag gach duine an oidhche sin.
    Ins an t-sean aimsir bhíodh teine cnámh ag na daoine óga agus bhíodh siad ag damhsadh, ag óránaidheacht is ag innseacht sgéalta.
    Do théighidís isteach i bpáirc annsin agus do bhleághidís bó.
    Annsin do bhrisidís suas buillín agus do bhruithidís an bainne.
    Núair bhíodh sé bruithte do chuiridís an buillin isteach ann agus d'ithidís béile maith. Do thagadh na sean daoine amach annsin agus bhíodh síad ag innseacht sgéalta fá na sídheóga agus ag déanamh spóirt.
    Nuair bhíodh sé ag eirigh mall san oidhche, do shuibhalaidís thart ar an teine cnámh agus déiridís an paidirín
    Seosaimhín Ní Fhlaitle
    Cornacarta, Co. Mayo