School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Buideál Draoidheachta
    Bliadhanta ó shion bhí fear agus a bhean in a ccomhnaide míle ó'n áit seo agus bhíodar chomh bocht le luicín reilge. Ní raibh pingin sa teach aca bhí orra an cíos díoc.
    Bhí bó ámhain aca agus socruigheadar an bó do dhíol agus an cíos d'íoc leis an luach a gheobhfadh sé uirri.
    D'éirigh sé go moch an maidin dar gcionn agus chuaidh sé chuig an aonach. Ar a bhealach do chonnaic sé Lasair ar thaobh an bhóthair agus shiubhal sé suas chuige. Céard bhí ann ach sean bhean.
    Labhair sé leithe agus labhair sise leis. D'fhaifruigh sí dhe cá raibh sé ag dul agus d'innis sé a sgéal di ó thuas go deiridh.
    Beárfaidh mé beirfidh mise buideal duit uirrí agus aon uair a deiras tú na foclaí seo tiocfaidh aon rud is mian leat amach as.
    Thug sé an bó di agus fuair sé an buideál agus chuaidh sé abhaile go sona sásta leis an luach a bhfuair sé.
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    Nóra Ní Eoghain