School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Biadh na Sean-aimsire
    Ba bhlasta agus ba folláin an biadh a bhíodh ag muinntir na hÉireann sa t-sean aimsir.
    Ba h-annamh a bhíodh orra rud do éannacht mar bhíodh sé dá gcuid féin aca níos falláine na mar bhíodh sa siopa. Trí béile sa ló a bíodh aca agus bhíodar go breág láidir leis sin. Cáca min choirce a bhiodh aca agus ólaidís cupán baine leis sin. Nuair tagadh am dinnéir bhíodh fataí bruithte no cailigh aca agus leite i gcomhair suipeir. San t-am seo den bhliadhain nuair bhídís ag baint na fataí bhíodh leath-comaire fataí bainte ag fear a'tighe roimh a bricfeasta agus nuair bhíodh deifir orra imbun na h-oibre [?] déanadís na faraí do roscadh amuigh san gort.
    Bhiad na fataí an biadh is tabhachtaighe bhíodh aca. Nuair bhíodh béile aca shuidheadh na daoine fásta isteach ar an mbord agus suídheadh an muirín thar an pota fataí agus d'ithidís mar sin ar a shaimí[?] sogha. Is beag feoil a bhíodh aca an tam ud agus má bhí feoil ar bith aca b'é muc feoil é óir do bhíodh muca aca agus anois is arist b'fhéidir go marbhuighead daoine muca mar deanann siad anois...
    Sighle Ní Threinnseach
    Feamore, Co. Mayo