School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Na trí cleithe.
    Bhí Rí ann fadó agus bhí tríuir mach aige Bhí meas ag gach duine ar an mach ba shine agus an dara mhach. Acht an mach ba óige bhí sé róinnt leibhideach agus mar gheall ar sin tughthaí "Saobh" mar leas ainm air.
    Anois bhí an Rí sean agus lágh agus ní raibh fhios aige cé aca d'én triúir mach a ba cheart dhó a ríoghacht d'fhághail.
    Lá ámhain do ghlaoidh sé ar a thríuir mhach agus dubhairt sé leo, imthighidh libh ar seisean gach duine ar an mbealach is rogha leis féin agus an té a bhéarfas ar ais chugam an brath urláir is áilne sé a bhéas in a Rí tar éis mo bháis-sé. D'imthigh an mach ba shine soir, an dára mach siar, acht do tuith cleithe "Saobh" síos ar an talamh agus do shuidhe sé síos agus tosuigh sé ag caoineadh mar ní raibh fhios aige céard do déanfadh sé.
    Tar éis tamaill chonnaich sé doras agus d'fhosghal sé é agus chuaidh sé síos stáirghe go dtáinigh sé go doras eile d'fhosghal sé é agus
    AT0564: The Magic Providing Purse and “Out, Boy, out of the Sack!”
    Máire Ní Rónáin