Scoil: Cill na dTor, Dún Mánmhaí (uimhir rolla 16254)

Cill na dTor, Co. Chorcaí
Pádraig Ó Donnabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mar gheall ar an geit a baineadh aiste go dtí lár na máireach ach tar éis seachtmhaine fuair duine éigin san bhaile bás. Máthair mór sheishear paistí a b'eadh í agus ba mhór an cailleamhaint í dá clainn. Is annsan a thuig mo shean mháthair i dtaobh an ghuil. D'innis sí a sgeul annsan ach ní chreidfeadh aoinne í. Dubhairt sí liom gur airig sí é agus ná raibh aon bréág ann.
  2. Is minic a airigheamar na sean daoine ag trácht mar gheall ar na pucaíbh a bhíodh le feiscint fadó. Is annamh a chítear sídheóga anois agus dá bhrí sin ba mhaith leat bheith ag éisteacht leis na daoine go raibh an mí ádh ortha ar iad d'fheiscint.
    Uair amháin d'airígheas sgeul dá innsint ag duine mar gheall ar phúca a chonnaic sé. Oidhche bhreágh Shamraidh a bhí ann. Le linn agus beirt