Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aon mac amháin. An oidhche seo ní rabh ag an bhean acht í fhéin agus nuair a chuaidh sí a luighe mhothuigh si an tormar ag dul tart ar an teach. Ní doras ar bith ar an teach acht doras slata mar bhí ag gach duine eile. Níor mhothuigh sí ariamh go dtháinig sgaifte caith fhíon anuas ar an tíomlar agus sios i lár a toighthe leobhtha. D’éirigh an bhean agus thug sí leithé toban an bhainne a bhí aici agus thug sí daobhtha é le ól.
    Chruinnigh na caith thart ar an tioban agus thoisigh siad a ól go cuich agus thiocfadh leó. Nuair a d’ól siad a saith tháinig an Ríog Chat thart agus d’ól seisean a shaith fhéin. Annsin bhuail an Ríog Chat na caith eile le na rubhall agus d’imhtigh siad leobhtha amach ar an tiómlar aírist. Ní rabh gleas solais ar bit aca san oidhche acht smutáin a dhóigead siad sa teinid le solas a tharbhairt daobhtha. Na dhíaidh sin sin rinne siad coinnile de fheaga. Bhéirfeadh siad isteach graínin feaga agus chrochadh siad suas sa tíomlar iad le triomadh. Nuair a bhéadh siad triomuigh chuirfeadh siad isteach na feaga in im léitigh agus nuair a bhéirfeadh siad amach iad arais bhéad siad greamuigh isteach in na chéile. Annsin bhéirfeadh siad leóbhtha giota de admhuidh
    Siubhan Ní Chéarrain
    Cró na Sealg, Co. Dhún na nGall