Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. Sean Scéal.
    Am amháin bhí fear ann agus bhí trí mich aige. Bhí cuid mhór talaimh ag an fhear seo agus bhí sé iongantach saidhbhir. Nuair a fuair sé bás cuireadh é sa reilg agus bhí na mic iongantach buadhartha na dhiaidh. An lá ar na bharach nuair a chuaidh an mac a ba sine na reilige le paidir a chuir leis. Bhí an chomhnair anios os cionn an talmhan. Chuaidh sé na bhaile agus d’innis sé do a dhearbhrathair cáidhe a bhí cearr. D’ímthigh an gasúr óg annsin agus chuir sé páidir leis, acht bhí an chomhnair an dóig chéadna ar fad. D’innis an gasúr do’n t-sagart cáide bhí cearr agus thainig an sagart. Chuir an sagart ceist ortha ar mhaith leobtha fios a bheith acha cad-thuige a rabh seo mar seo, agus dubhairt siad-san gur mháith. Dubhairt an sagart leobtha go rabh dúil mhór ag an fhear seo ag ithe cuid na muinteire eile, agus chreid na daoine uilig é.
    Siubhan Ní Chéarrain
    Cró na Sealg, Co. Dhún na nGall