Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sílfidh mo súile le ghrád ar a máthair. Nigthe mo láimhe as mála an peacaidh, guidim thú a athair agus tabair m’anamh na b’fhlaitheis. O’ a Dia. Chaithfid me bás a fághail níl fhios agam ce’n uair, no ce’n áith no ce’n dóigh. Is mo aimh bas ar stáidh pheacaidh marbhtha, béid mé caillte a choidhce. A, “Íosa”, dean trochaire orm.
  2. An t-Aonach.
    Ins an t-sean am bhíod aonach ar an Dubh Charraigh ar an 25ad lá de gach mí acht cuireadh deiread leis cionnus go rabh sé ró-fhada o’n stáisiún. Bhí pairc an aonaigh i gcúl thoigh Phadruig Ó’Dómhnaill. Tugadh an t-ainm sin air cionnus go rabh an t-aonach ins an pháirc sin ann i gcómhnuidhe agus sin an fáth ar tugadh an t-ainm sin air. Bhí eallaigh agus caoirigh da ndhíol sa pháirc sin. Ní rabh móran beathaidhigh da ndhíol ann acht cor uair. Bhéadh na ceannuigtheoirí ag gábhail o theach go teach ag ceannacht stiuch fad ó shoin, no shíl siad go bfuigheadh siad niós saoire iad ins na toighthe. Nuair a bhéas dhá fhear ag deánamh margaidh caitheann fear acha síleogh ar a a láimh le taisbaint go bhfuil an margadh deánta. Bheirfinn siad sé piginne da as
    Siubhan Ní Chearrain