Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. Paidreacha.
    Síntear mé sa leabaidh seo mar síntear mé san uaigh. Ceithre cosa ar mo leabaidh, ceithre h-Aingeal go rabh annsin. Dia amuigh, Dia astoigh, Dia ag ceann a’s ag cois ma leabhta. A Mhaigdean, Bheannuigh, mo thig dadamh orm, agus mé mo chodladh, Íosa, mhusgail mé.
    Gcluinn sibh mise lucht na sgabhal na déanaigidh faile in mur gchás. Is truagh sin bean gan cáraid is í na luidhe ar leabaid’n bháis. A duine bhocht nach dean breig le Muire, nar ith feóil Chead-Aoine is nach h-éag in do thinnis. Unlaith. ? do’n Chléir agus do na cúig mílte Muire. Bhí an Muire is a mach ag siubhail amuigh sa lá, casadh uirtí an Parsón Naomhta mar bhí Naomh Shéamus as an Róimh. Shín sí chuige as a deis lámh sgabal bréagh na mbhráinche óir. “Níl an bean no a fhear a n-iomhcaraidh mó éideadh agus a chaitheas é mur is coir na mbhéid seal aige ar m’anamh ins an ghlór,” líonfhaid mo chroidhe le grádh ar a n-athair.
    Siubhan Ní Chearrain