Scoil: Curratavy

Corr an tSamhaidh, Co. an Chabháin
E. Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Annsó, chéapann ná dáoine óga nách bfúil, no ná rábh áon tabhácht íns án gábha. Ach, is feidir lé ná séan dáoine sgéal éile do ínnse. Innsúigheann síád-sán dúinn go rábh sé ína fheár án tábhachtach í ríth án cogáidh in Éirinn, agús bhí chíon ág gách dúine áir. Í ríth amá ná nDúbhcrónoigh, bhí án gabhá án chínealta dó ná dáoine á bhí síad ár á dtóir, már chúireadh sé í bfolach íad ín áit éighin sán ceardcha.
    Dó bhí go léor céardchacha in Gleanngaibhle fad ó. Bhí cheann í Léath-dún, chéann í Gub, chéann í Chórrabha agús go léor éile. Tár éis támaill d'atrúigheadh án chéann o Leat-dúin go dtí Drumhúrrin, agús tá sé ín Drumhurrín fós. Fúair án gabá á bhí ág obáir sán céann í nGub bás, agús ba é án feár déireannach á obáir ánn. Mhair an chéann í Córrabha go dtí án lá indiú, agús tá feár ag obáir ann anoís.
    Ís mó sgéaltaí agús nosánna atá ág báint léis án gábha agús léis an chéardcha. Má thúgann dúine fá ndéara, ní bíonn áon gáeta ár án béalach go dtí dóras ná chéardchainn. Déireann ná sean dáoine dúinn go bhfuill án nós sín ánn lé chúireadh á tabáirt do áon dúine bócht téacht agús fósgadh d'fágail ins án céardchann. Is leis án chúis chéadná á fagtár án dóras ósgailte.
    Tá sgéaltai agaínn
    Roise Ní Sámhrain