School: Curratavy

Corr an tSamhaidh, Co. an Chabháin
E. Ó Gallchobhair

fa'n gábha. Déirtear go bfúil cúmhacht fá leith acha, agús seo sgéal á chrúthuigheann sín dúinn:-
    Tháinig tínneas mhór ár feár óg annso úair ámhain. Ní rábh áon dóchas ág á mhúinntir aríamh go gcneaseoadh é, ách biodár ág tabárt áire án-máith dó. Oidhce ámhain, núair á síl gách dúine go rábh sé ag fágail báis, chúala síad tórann mhór. D'ámharch síadh áir, agús cónnaich síad nách rábh sé mhárbh ár chór ár bíth, ách go rábh sé níos fearr ná már á bhí sé róimhe sín. Ach níor (?) cnéas sé aríamh. Cháit sé cuplá bliadhná sán léabhaidh, agús ánnsin rínne á mhúinntir leabáidh do sán clúmhdhaig. Lúighe sé ánnsin (?) ág íth is ág ól seal fáda, agus b'e barámhal á mhúinntir ná rábh sé ánn sán oidhce ár chór ár bith.
    Lá ámhain bhí á áthar ár intínn dúl go dtí an céardcha lé laidhe gó sínead amach. Núair á bhí sé ag dúl amach ár án dóras, arsá á mac:-
    "Fáigh án obáir sín déanta ceart, agús má ámharchann án gábhá áir núair á béas sé deantá aigé sín cómhartha go bfúil sé mí-chéart"
    Cúaidh án atháir go dtí an ceardcha. Núair á bhí án obáir déanta ág án gabá, d'ámharch sé áir,
    "Tá sín mí-chéart" arsá án feár.
    "N'íl" arsá án gábha"ar núair á scáithfidh túsa dó bháile cháit án láidhe ár dó mách, agús sgáirt:- "Tá arús ná sidhéoga fré téine."
    N'íl do mhách ánn ár cór ár bith".
    Rinne án fear seo, agús ní fhacha sé án rúd sán clúmhdaigh ní bá mhó.