School: Curratavy

Corratawy, Co. Cavan
E. Ó Gallchobhair

1. Bíodh siadh ag dhul amhach agus istheach ar an dorás drúithe trí h-úaire. Bíodh síad ag dhéanamh ná bhfáitininí(?) agus na gcríoseanna La Bríghde fósta. Do scarthugadh duine istéách ar an fhuínneoig go sábhalaid Díá sin ar an spláncach(?) agus ar an gaóth árd.
    Do cuiréádh siad criós o's cíonn gách bác e dtáoig na mbác. Do coímligeadh siad an croís ar an beárach 'unlaóigh go mbéadh sé máith ag tabhairt bhaínne ar féadh ná mbliadna.
    Bhí Brighdhe an máith dho na bách. Séo é an urnaigh a déireadh fá coínne ná bách. Gó máine Día dó cróidhe is do súile fíadhaine agus go sábhalaidh Diá ar gcuidh féin dúine.
    Ní caítfhaidh síad uíshghe sálách amhách indhíadh Cléap sólas agus dá gcaíthead deíréadh síád "Fágh beálách ag an tuísghe sálach"
    Aódha Mách Aodha