Scoil: Curratavy

Corr an tSamhaidh, Co. an Chabháin
E. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    án tánaiste á thábháirt amách án bliadhán súl ár bhéadh sé 'na rí, agús áon atchuingé á d'íarradh án tháiniste án lá sín cháitheadh sé é a fhághail. Már á gceadhná thúg án rí seo á mhách ámach. Ní rábhadar í bfád ár an mbóthair gúr chásadh búachall béag órtha. "Is dóiche gó bfhúil fhíos agát caide'n rúd é sin," arsa'n séan rí. "Cé'n fáth nách mbéádh, nach bfhúil sin chósamhail líom fhéin," d'freagair án thánaiste. Thár éis támaill chásadh ásal ortha ár án bóthair "ní fhácha mé rúd cosámhail lé sín aríamh" arsa'n án mách. "Nách é sín chápaíll, agús nách déas án t-ainmidhe é." arsa'n á seán rígh. Dubháirt án rí seo már chéap sé go dtogfadh án mách án chápall már rógha.
    Tár éis támaill chásadh cháilin ár án bóthair órtha. "Cád é súd" arsa'n mhách. " gé atá ánn" arsa'n rí. "O, á áthair, nách déas án rúd é" "Amadách" arsá'n rí "nách bfúil án chápall i bfhád níos deise nó í". Phíll án beirt ácha abháile arís. Chúaidh síad go dtí á seomrá súidh. Núair á bhí á sgíste déanta achá, chúr án rí chéist ár án mách, cé'n rúd á tháitnigh níos mó léis ár feadh án laé. "án gé" arsa'n mách. Lé sín, thúit án rí ó 'a cháthaoir lé fhéarg is brón, már chéap sé nách mbéadh áon báint ág á mách lé cháiliní aríamh. Ach ní már á síltear bidhtéar.

Fúair mé án sgeal seo o: Aodh O'Dhólain, Gúbamhine
    AT1678: The Boy who had Never Seen a Woman