School: Curratavy

Corr an tSamhaidh, Co. an Chabháin
E. Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    bhí an bhó ina luí agus cuma uirthí go raibh sí ag fáil bháis. Chuaidh sí go dtí a ceann. Dubhairt an bhean na foclaí a dubhairt an sagart léithe a rádh. Ní túisce a bhí siad ráidhte aici nach léim an bhó suas agus bhí sí maith sláinteamhail ó'n lá sin amach. Tamaill i ndiaidh seo tháinig tinneas ar an tsagart féin. Nuiar a chuala an bhaintreabhach mar gheall air , rinne sí suas ina h-intinn go cneasóchadh sí é le na foclaí a chneas sí an bhó. D'imigh leí go a theach agus go dtí an seomra codalta. Dubhairt sí na foclaí "Mura bhfuil tú ........" Annsin do gháir an sagart agus leis an gháiridhe sin bhris sé an cnapán a bhí ina scornaigh. 'n lá sin amach bhí sé ag bisiughach go dtí go rabh sé slán arís. Is mór an tairbhe do dhein na fóclaí úd.
  2. Care of our farm animals
    The cow is considered the best animal on the farm. When we are calling the cows we say "prugie" and ordering her to stand up we say "gers". Long ago it was a custom to have a name on every cow. Some of the names were "Bean Domnaig" "bainin" "Driumin Dub" "Sgeadac" "Reabog" and "buideac", These names are forgotten and they are replaced by other names. Every cow knew her
    Languages
    Seosainn Ní Gíolla Phádhraigh