Scoil: Curratavy

Corr an tSamhaidh, Co. an Chabháin
E. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    the ridges He gets the shovel and throws the mould out of the furrows on the ridges. Then during the summer months he sprays to keep the blight away. He digs potatoes for the dinner in August. Then in October they are dug and heaped and more put them into lofts and barrens. Noone in this district have more than an acre of potatoes in any year.
  2. Dó bhí rí cúmhachtach ánnseo fád ó. Mách ámhain dó bhí áige, agús bá é seo án thánaisté. Núair á bhí sé óg rínne an rí shúas ín á íntínn gó g-cóingóchadh sé é o cháilin nó bhéan á fheicheal aríamh. Cheap án rí go dtóghadh sé á mách má shómpla dó gách éile rí á tíochadh ína dhíaid. D'foglúm án rí gách pléisiúr agús cléasaí lúth do, ách níor innis sé do aríamh gó rábh bean ár án t-sáogháil ár chór ár bíth.
    D'éirigh an mhách shúas ín á fhéar breagh dóigheamhail. Fá déireadh sróich sé scór blíadhná. Dó bhí nós ág ná seán ríghthe fadó.
    AT1678: The Boy who had Never Seen a Woman
    Róise Ní Sámhrain