Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

1. Sgéulta 2adh la Eanair '38.
    An leabhar Dhubh.
    Bhí fear daidhbhir ina gcómnuidhe im'cheanntar seo fadó.Bhí fear wilw in a gcómnuidge in gár dó agus bhí leabhar agus focar dráochta aige. An leabhar Dubh 'a glaodhtar ar agus dá ndeandhad aon rud éag coradh beadh a fhios aige cé dhein an gniom fealltadh leis an comhacht draochta a bhí aige .Is é an slighe a deineadh é náan fochair do fafaint ar leathanach den leabhair agus ainm an duine go mbeadh tóir ag glaodhach amach agus dá mbeadh an duine cionntach léamhfead an fochair cúpla troighthe ach dá mbeadh sé neamh -cionntach d'fanfadh sé sochair.
    Bhí an fear saidhbhir pósta agus bhí a neacht agus beirt giolla,fear agus bean san tig leis.Goidead fice puint a fear an tighe agus bhí tóir aige ar an beirt giolla.Fuair sé an leabhar Dubh aríasacht ón'a cómharsain .Chúaidh sé isteach sa choill a bhí in aice an thighe cun nach bhfeachaidh aoinne é.Glaodh sé amach ainmneacha na beirt giolla ach bhí síad sin cionatach.Glaodh sé amach ainm a neacht ach níor coruig an fhochair.Glaodh sé amach ainm a mná ach ni raibh aon chuineamh gurbh í an gadhuidhe ach ni mar a shiltear bíthear.
    Léim an fochaor troigh nó mar sin ón ait agus bhí fearg mór ar an bhfear.Chuaidh sé abhaile agusdíarr sé uirtí an fiche púint do thabhairt dó.Leig sise ar dtúis ná raibh aon fhios aice 'na dtaobh ach núair a dúbhairt se go raibh sé tar éis é do fhághail amach ins an leabhar Dubh thug sé an airgid dó.Chuir sé cúirt uirthi agus gearradh trí bliadhna de prisúin uirthi ach gearr sí a scórnaigh féin tar éis tamaill.
    Maire Ní Breatnach
    An Bealach, Co. an Chláir