Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a chimilt go dlúth chun an tuisge do bhaint dhíobh. Measgaídís lé gráine beag plúir. Fuireadh siad é annsan ar an lionadh agus chuiridís síor ar an oighean 'gá bácáil. Nuair a b híodh sé bacálta tagaidís suas é agus íosaidís é agus deirtear nach raibh aon rud le fágáil an tam san níos mílse nó níos deagh-blasta ná tapán ceildhna
  2. Is i bparóiste Cill Seanaig atá cómnuidhe orm agus do deimhin ní'l an paróiste gan a phátrún. 'Sé Naomh Augustín pátrún an cheanntair agus tá tobar beannuighthe ann le'n a ainm air.
    Deirtear má deintear turas in a thímceall cúig úaire agus má deirtear paidreacha áirithe go gcuirfeadh an uisge beannuighthe deireadh le aon pían nó enead a bheadh ar chorp an duine.