Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

Toruidheacht Seamus Fada.
    Ins an seachtmhadh aois déag bhí fear darbh ainm Seán Fada in a gchómhnuidhe im bhaile fearthainn.
    Bhí tig beag deas agus feirm beag aige .Ar an taobh thiar den tighe bhí sgeach geal ag fás innti.Deirtear go raibh na daoine maithe in a gcómnuidge inntí mar is minic a clois na comharsain ceol sidhe ann.Tar-éis tamaill ghearr Seán an sgeach mar bhí sé chun bárraí do chuir ins an páirc.Ón lá san amach ní raibh aon ádh aige .Bhí sé gan airgid .Oidhche Bealtaine a bhí cuige bhí é féin agus a mac agus ceann des na comarsain ag teacht abhaile ó torramh.Druid Seán thar nais chun a phíopa do lasadh ach níor an beirt buachaillí aon rud go dtí gur cloiseadar sgread ón fear eile ag teacht ón roilig a bhí i ngara doibh.
    Rith an beirt chomh mear is a bhí in a cosa go dtí go dtanadar go dtí an roilig .Chúardaig siad im easg na úaigibhagus fuair a mach Séamus é agus é gortuighthe.
    Tugadh abhaile é ach níor thánaig a meabhaar tar nais dó.Aon lá amháin chuaid h sé amú agus níor thánaig sé abhaile ar aon chor.D'imtig trí bliadna ach níor fúair a muinntir tásg na túairisg de Séan .Tráthnóna Bealtaine trí bliadhna ón la a chúaidh Sean amú bhí a mhac ag siúbal ar brúach srután beag agus coniac se bean beag ag teacht in a tróe .Labhair sí leis agus sé rud a dubhairt sí ná "A Séamais Fadha téir ag toruidheacht ar do athair amarach agus do chann sí béarsa dó chun eolas an slighe do thabhairt dó .
    Thosnuig sé ag
    Maire Ní Breatnach