Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

4. Dá mbeadh súile tinne ag duine agus dá bhfeicfefad sé amach tré fáinne óir tiochfadh biseach orthu.Caithfeadh an duine bheith ag féachaint ar rud glas.
    5.Dá mbeadh seachtar mac in aon clann deirtear go mbeadh an mac is óige in a dochtúir ar galair. Chaithfeadh am a beiruthe a bheith in diaidh a chéile.
    6.Nuair a bhíonn fairtní ar chorp an duine cimiltear uisge a bfaightear ar bhárr cloiche leó agus creidtear go rúagtar iad.
    7.Tá leighis ann don triuch 'se sin an baine a fhágann an firéid d'óladh
  2. 9adh Nodlag 1937
    Dóightéan.
    Sa bhliain 1918 in aimsear na Dubh- Crónaigh ba mhó ,lé rádh é an cruadhtan d'fulaing muinntear an cheanntar.Thárla úair go mbíodh na saighidiúrí ag dul ó Innisdíomáin go Sráid na Catharac gach maidin in gluaisteán agus do meas óige na háite cosc a chur leó.An maidean áirithe seó chuadar rómpa agus shochruigheadar cur fútha ag "Rainín".D'fhanadar go bhfachadar na saighdiúrí ag teacht