Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

féin agus Sir Lucas O Brían go Chesamor tasobh amuigh de Cillfionnabhrac in aimsear na "Dubhchrónaigh"agus séid na buachaillí orrtha .Sheid na tighearnaí talmhan thar-nais orrtha agus ganmórán moille bhí cat mór 'ghá throideadh eatortha .Throideadar go fíochmar i rith an lae agus i ndheire na dála bhí gach treibh gortuighthe agus lan de cnead.
  2. Murduach
    In annallóid do chíodh ár sinnsear rudaí neamh-shaoghalta ar muir is ar tír. Bhíodh sgéalta i gcómhnuidhe ag na híasgairí i dtaobh murdúacha mara ina bhfuil leath mná agus leath éisg.
    Deireadh na híasgairí a chómhnuigh i gQuilty go mbíodh maighdean mara le feiscint acu gach maidean núair a bhídís ag teacht abhaile taréis bheith ag iascach ar feadh na hoidhche. Thárla ámhtach go raibh duine de'n fuireann in a cheólteóir breágh. Bhíodh sé ag seinnt ar bheidhlín i gcómhnuidhe agus é ag filleadh abhaile. D'fhanadh an maighdean mara ag éisteacht leis go dtéigheadh sé as a radharc agus annsin do
    Áine Ní Críocháin
    Baile an Ghadaí Thiar, Co. an Chláir