Scoil: Macha na gClaidhe (uimhir rolla 16086)

Macha na Cléibhe, Co. Chorcaí
Cathal Ó Macháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'innis sé an fhírinne do'n sagart. Chuir san fearg an domhain ar an sagart. Thóg sé féín na leanbhaí abhaile - go tig airighte. Nuair bhíodar fásta suas (na leanbhaí) do deineadh manaigh diobh.
    Do chuir ceann acha, an ceann dob' shin mainistir ar bun ins an áit 'nar sábháíl an Saghart iad. (The spot where the priest came on Comóg when he left the bag on the ground) Cill Mac Comóg do tughadh ar an mainistir sin.
    Chuir an manach níos óíge mainistir eile ar bun 10 míle direac teas o'n áit sin - agus Cill Mác Comógh tughadh ar an mainistir sin leis.
    Annsan do bhunaigh an manach dob' óige a mhainstir féín 10 míle direach thuaidh o'n mainistir abhunaig an ceann dob' sine agus Cill Mac Comóg tughadh ar an mainistir sin.
    William Cotter (Dead now R.I.P.)
    Breenamore