Scoil: An Druim (uimhir rolla 13528)

An Droim, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó Concheanainn

1. Scéal.
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé i n-a chomhnaidhe leis féin. Oidhche amháin agus ba í 'Fhéil Mártan a bhí ann, bí gé marbhuighthe aige. Chruinnigh cupla duine isteach ag cuartaidheacht. Bhí pleann déanta suas aca go ngoidfeadh siad an gé. Bhí siad féin agus an Sean-fhear ag cainnt 's ag comhrádh Sa deireadh d'éirigh siad le dhul abhaile. Chuaidh an sean-fear ag breathnughadh ar an ngé. Ní raibh a fhios ag an sean-fhear nach raibh na daoine imthighthe. Chuaidh duine de na fir ag an doras dúnta Chuaidh beirt aca ar bhárr an t Simléir. Bhí mapa tuighe leis an doras taobh istigh ag congbháil an fhuacht amach. Thosaigh an fear a bhí ag an doras dúnta ag tarraingt an mapa amach faoi iochtar an dorais. Shíl an sean-fear gurabh í an bhó a bhí ag ithe an mhapa. Sháith an sean-fear amach an maide leis an mbó a dhíbirt. Nuair a sháith sé amach an maide, rug an fear a bhí amuigh air agus chuinnigh sé greim air go raibh an ghé tugtha as an bpota ag an mbeirt a bhí ar bhárr an t-Simléir. Shíl an sean-fhear go raibh an bhó tachtuighthe ag an maide. Thosaigh sé ag fuagairt ós árd, "Maide i mbéal na bó," "Maide i mbéal na bó." Nuair a chuaidh an sean-fhear ag breathnughadh san bpota. deamhan gé a bhí le fághail aige. "Tá mo ghé bhreágh goidfidh ag duine éigin," arsa an
    Pegí Ní Treasuidhe
    Leitir Móir, Co. na Gaillimhe