Scoil: An Druim (uimhir rolla 13528)

An Droim, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó Concheanainn

1. Ainmneacha na mBailte.
    Poll Uí Mhuirinn.
    Tá mé mo chomhnuidhe i bPoll Uí Mhuirinn. Tá Poll Uí Mhuirinn in bParáiste na Ceathramhain Ruaidhe
    Tá go leór fothrach tighthe ann agus mo daoine a bhí fadó ann na anois. Is tighthe ceann tuigheadh is mó atá ann. Tá dhá theach a's fiche ann agus níl acht chúig theach ceann slinne ann. Tá tuairim's leath do'n bhaile 'na gCúalánaibh acht dhá theach. Tá trí dhuine dhéag ann faoí dheich mbliana 's trí fichid agus tá gach duine aca indon scéal a innseacht in Gaedhilge. Is í an Gaedhilge an gnáth theanga na ndaoine. Is iad na daoine atá indon scéalta a innseacht in Gaedhilge ná Mícheál, Míchéal, Pádraic, Seán, Nóra, Nóra Ó Cúaláin.
    Is é an fáth gur bhfuair Poll Uí Mhuirinn a ainm. Bhí dhá fhathach 'na gcomhnaidhe ann agus sé an tainm a bhí ortha na Muirinn agus Donnchadh. Ba mhaith le chaon duine aca an baile a bheith aige féin. Shocruigh siad annsin lá le dhul ag troid agus an té nach mbeadh buailte is aige sin a bheadh an bhaile. Dimthigh leó lá agus chuaidh chaon duine aca ar an dá chnoc ab'oirde. Chuaidh Muirinn soir agus cuaidh Donnchadh siar. Sheas Muirinn ar chnoc taobh thoir agus sé an tainm áta ó shoin air na an Chnoc Mór. Sheas Donnchadha ar Chnoc thiar agus tugtar Cnoc Uí Donnchadh ó shoin air. Chaith Muirinn cloch anoir agus tá sí
    Garmna, Co. na Gaillimhe