Scoil: An Druim (uimhir rolla 13528)

An Droim, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó Concheanainn

1. Feóil.
    Ní mórán feóla a h-íocí fadó ar rí corr-duine. I aimsir an doc saogail h-íocí go leor de. Ní fíod aon blas eile aeab. Marbuigead gar duinea euid bó agus caoifidís an feóil a roinnt. Dá mbead duine ann nac marbóead a cuid bó. Ní íosfad na daoine eile aon feóil dó. Déarfaidís leis '' fáog bás go beo nó maruog an bo''. Is faoi féile márnain is mó a bíod feóil aea. bíod feóil ar 'euile bainfeis. bainfeis an gortáin fataí is scadáin, bainfeis an duine eóir, fataí is feóil agus jam dearg. Ní bead meas ar duine ar bir muna mbead na trí rudaí sin aige. Ní móran tae a bíod ann as an oiread. An meid a bíod ann is íad na sean-daoine ad'fágadh. Ní bhfuigheadh na gasúr cead blaiseadh dhe. Is as muganna maide a dólaidís é. Ní bíod cupáin ar bith aca.
    1. táirgí
    Pádraic Breathnach