Scoil: An Druim (uimhir rolla 13528)

An Droim, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó Concheanainn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Oidhche Nodlag Mór. Agus an duine a bhíos ag éisteacht leo caillfidhe é. Chuile dhuine a fhéadfas é bíonn sé ina theach féin Oidhche Nodlag. Na daoine nach bhféadfa cuireann siad airgead abhaile. Tá sé de nós ag na daoine óga a dhul ag faoistean Oidhche Nodlag Beag.
  2. Bíonn go leor pisreóga ag na daoinibh Lá Bealtaine. Éireigheann daoine le h-éirghe na gréine ionanus go mbeadh síad ag éirghe go moch arís ar feadh an tsamhraidh. Sin é an nós is minicidhe a dheineann síad.
    Dá n-éirigheadh duine an mhaidin sin agus a éadan a nigheachadh(?) sa drúcht ní dhóighfeadh an ghrian ar feadh an tsamhraidh é.
    Goideann cuid de na daoine aoileach as scioból a chomharsan ionanus go mbeadh im ar feadh an tsamhraidh aca.
    An teach a mbeadh an mac is sine dá sliocht beo bíonn sé de nós ag an sliocht sin iachall a chuir ar an mac is sin bó a chomharsan do bhleaghan sul dá n-éirigheadh an ghrian ionanus go mbedh im aca ar feadh an tsamhraidh.
    Ní tugtar cead do aon duine aon teine(?) a thabhairt amach as an teach ná aon bhainne.
    Dá dtagadh duine isteach agus a phíopa a