An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dara driothár súas sa seomra agus chonnaic sé beirt gárda ann. Agus núair dféach an tríur driothár súas chonnaic sé triúr ann. Bí an teasbaínt fágtha acú ó Dhia agus d'eirigh síad as a ngaduidheacht uaidh sin.
    D'imthigh leis an t-seanbhean ar maidin agus casadh fear ar an mbealach duithe. Tháiniceadar isteach i dteach in éindí. Bhí páisté i gclíabhán ann. Núair fúair an fear so deis chúaidh sé agus thacht sé an páiste sa gclíabhan. Bhí úathbás ar an t-sean-bhean - Shíl sí go gcrochfaidhe an bheirt acú. Dimthigheadar leofa. Táiniceadar súas lé fear a bhí ag droichead. Rug mo duine ar dhá chois air agus chaith sé isteach san abhann é gur báitheadh é. D'fíafruigh an t-sean-bhean de anois cén t-úghdar bhí aige lé sin a dhéanamh agus leis an páiste a mharbhú. Dúbhairt seisean go raibh an fear sin a bháith sé lé fear eile a mharbhú ambhárach dá mhaireach sé; go mbeadh sé damnuighthe dá ndéanfadh sé sin ach go raibh sé sábháilte anois. Agus chuir sé an páiste den saoghal mar dá mhaireadh seisean beadh a athair
    Seán Ó Sionnaigh
    An Fiodh Thiar, Co. na Gaillimhe