An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

1. Sgéal. Goll Mór - Rí Alban agus Mac Rí Éireann
    Cloiseann mac rí Éireann faoi Goll mór, rí Alban, - gur fear é nach leigfeadh faithchíos do dhuine ar bith a dul ina aice. Ní stopann sé go dtagann sé chom fada leis. Tá sé sgríobhtha ar claidheamh Mach Rí Éireann gur mharbhuigh sé na mílte. Ar a fheiceál sin do Goll Mhór tá faithchíos a dhóthain air roimhe. Ach deir sé ina intinn fhéin go dtríallfaidh sé a neart.
    Tugann sé leis i dtosach é dhá fhéachaint fhéin le bearra mór iarainn. Deireann mac Rí Éireann gur gabha athá ina athair agus go bhfeileann an bearra iarainn go bréagh dhó agus leigeann air fhéin go bhfhuil sé a dhul a chaitheamh síar go h-Éireann aige. Ach cuireann an fathach - Goll mhór - impidhe air gan an bearra a chorruighe - ba le na shean athair é agus níor mhaith leis sgaire leis.
    Lá ar na bhárac tugann sé ar an gcoill é go ngearrfadh sé crann agus go dtugfadh sé leis
    AT1049: The Heavy Axe