An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí sean-fhear ina chomhnuidhe san paróiste seo agus bhí Micil na Móna mar leas ainm air. Bhí capaillín bachach bán aige. Bhíod Micil ag tabhairt ciseán móna go Gaillimh gach lá. Tráthnóna dá raib sé san gcathair i mí Nodlag agus braon beag olta aige mar ba ghnáthac, do thuit an oidhche air agus núair a thainig sé amach as an teach ósta bhí an capall imtighte. Bhí Micheál i gcrúaidh chás agus cúaidh sé ar lorg an capaill. I gceann tamaill tá siubhalóchadh sé ach síos an bóthair go dtí an Corrib agus níor stad sé go dtáinig sé go dtí an Corrib. Bhí an oidhche ana dorcha agus thug sé coisceím eile agus isteach leis san loch. Shíl sé go raibh sé ag dul isteach i teach ósta agus níór dúbhairt sé ach, "bail ó Dia orraibh annso nach fluich aá an t-urlár agaib."
    Seán Ó Fiadaigh
    Béal an Fheá, Co. na Gaillimhe