An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

1. Sgéul
    An t-sean-bhean nach raibh aicí acht an t-aon paidir amháin
    Bíodh an t-sean-bhean seó ag imtheacht roimpí ag íarraidh déirce. 'Se a n-abruiodh sí de phaidreóireacht aon phaidir geárr amháin ach deireadh sí é sin go minic - "An t-Athair agus an Mac agus an Spioraid Naomh go mo chúdach ó indhiú go dtí blian ó indhiú"
    Casadh isteach i dteach í oidhche agus d'íarr sí lóisdín go maidin ann. Fúair sin agus chuaidh sí a chodhladh i seomra a bhí ann. 'Séard a bhí ann teach ruballachaí - triúr mac a bhí ann agus an t-athair. Bhí an tathair i gcómhnuidhe a guidhe Dé teasbáint éign a thabhairt dóibhtha a chuirfheadh ar bealach a leasa íad.
    Shocruigh an triúr mac anois go marbhóchadh síad an t-sean-bhean núair a gheobhfaidís ina codhladh í. Síar lé duine acú go doras an-t-seomra agus d'féach sé isteach trí pholl an ghlais. Céard dfeicfeidh sé ach gárda, gunna ina láimh aige agus é gléasta i gculaith geall, a' siúbhal súas agus anúas lé taobh an leapth[a.] D'innis sé é leis an driothár eile. Déach [> Dféach] an
    Seán Ó Sionnaigh
    An Fiodh Thiar, Co. na Gaillimhe