Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

do caill na daoine iad.
    Do bhí go leór filí timceall na h-áite seo fadó ach níl aon duine aca beó anois Do bhíodh siad féin ag deanam fileacht dá cheile cuid aca ag moladh a chéile agus cuid eile ag caineadh a chéile. Do bhí duine amháin ann a raibh cáil mhór air timceall na h-áite. Is é an slighe beatha a bhí aige ag dul thart ó teac go theach san oidhche ag san lá. Nuair a thagadh sé isteach ins na tighthe do chuireadh na daoine fáilte mór roime le fhaitcíos go ndeanfadh sé amrán doib. Bíodh meas mó ag na daoine timcheall na h- áite seo air mar beadh sé ga moladh i chuile amran da ndeinfead se . Seamús Pháidín no seamus dé burca a tugad na daoine timceall na h-áite air. Na h- amarain a rinn sé níl siad ann anois mar ní raibh na daoine inan sgríobh. Dubairt na daoine go ndearna se fileacht dá laimh deas Fear cliste a bhí ann agus dfiafruigead na daoinn do an bhaisteac no aimsear breag a beadh air