Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Filí na hÁite
    Do bhí file san áit seo fadó agus sé an t-ainm a bhí ar Seán Ó Cualáin. Do bhí sé na file maith agus rinne sé a lán amhran. Do bhí sé na comnuidhe í maoinis. Sé an slighea bhí aige ag déanamh amran agus dhá scriob agus dhá dial leis na daoine bhí imeas ag na daoine air agus iéigidhis go dtí é le agaid leitir a scriobh agus gac rud eile a biodh le scriobh acu. Do rinne sé a lán amhrán agus do scriob sé iad. Ní raibh na daoine a bhí ann an t-ám sin in-án léigheamh agus nuair a fuair sé bás ní raibh fios ce raibh ina amhráin. Do biadh an file ag dul iarr ar fud na h-áite agus ag déanam amhrain do gac rud a connaic sé. Nuair posadh beirt beadh amrán déanta dóib aige. Dhá gcáilfi bó ina aon beidead ai duine rinne sé amrán dóib. Nuair a fuair sé bás do bhí ina daoine an bheonac mar bhí sé go maith dóib. Dá mbeadh daoine ag troid deanadh sé amrán dóib. Do rinne sé go leór amráin agus ní raibh
      1. filíocht
    Feichín Ó Flaithbheartaigh