Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus sé an t-ainm a bhí ar Tomás Ó Domhnaill. Do bhí cáil mór ar ag caiteadh léimh. Do bíodh sé indon léim an árd agus fada a caiteadh. Fear mór láidir a bhí ann. Nuair a thagadh sé go dtí bruac loc abhann do bhíodh sé ag dul go léim tartab. Nuair a tagadh sé go dtí teac agus mar a mbéad sé ar an doras ceart deirfaoi leis dul timceall. Do téigheadh se go léim tar an teac go dtí an doras eile. Do bíodh sé indon dul go léim thar capall. Nuair a fuair sé bás do bíodh na daoine ag radh go raibh dhá croidhe ann. Sin é an fáth go raibh sé láidir.
    Do bhí bean ann fado agus bhí cáil mór uirrti go ráibh draoigeact aice. Do bhí fhios aice gá mbeadh duine ag magadh nó ag caint uirrti. Lá amáin cuaidh fear as an áit seo go dtí í ag rad go raibh sé go dona. Do bíodh daoine dona ag teact go dtí í ag féachaint
    Feichín Ó Flaithbheartaigh