Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. An Droc-Shaoghal
    An Ghorta
    Do bhí an ghorta san áit seo san mblian 1846 agus fuair go leor daoine bás. Tháinig an dubcán ar na fataí agus ba iad na fataí a bhíodh dhá gcoinneál beo an tám sin. Sé an chaoi a mbíod siad ag dul amac ar an sliabh ag marbhú girrfhidthe is coiníní agus dhá n-ithe leis an ocras. Teigheadh cuid eile acú amac ar an bfarraige agus mharbhídís iasg agus chaitheadhar tamall beo ar an gcuma sin. Nuair a bhí na gléasaí iasgac a bhí aca caitthe ní rabhadar indon aon cheann eile a cheannach. Bhíodh na daoine ag dul ar na h-oileáin ag ite uibeaca na n-éan. Bhí go leor do na daoine ag iarraidh imhtheact as an tír ach ní raibh aon bhád acú le imtheact as an tír. Bhí go leor aca ag fághail bháis agus gan aon greim le n-ithe aca. Na daoine a raibh neart airgid féin aca agus beatha bhíodar ag fághail bháis leis an droc-thinneas a bhí in-a measg. Fuair go leor go na daoine bocta bás ins gac áit. Bhíod na daoine ag fághail báis ar a gcuid leabthaca agus gan aoinne do'n líon-tighe indon éirige. Bhíod na sean ndaoine ag dúnad na ndóirse agus faitchíos orra nuair a thiocfadh ocras orra nac mbeadh siadh indon an doras a dhúnadh.
    1. am
    Tomás Breathnach