Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Déirig an lá an garbh agus bhí an bád ag dul síos agus aníos sa bfairrge. Bhí sé raidte go raibh an cuid is mo des na daoine a bhi innti ar meisge agus nuair a dfuagair fear amháin a bhí ar meisge sa mbád go raibh an bád dá báthadh do sgannradh an cuid eile des na daoine agus cuaidh siad ar taobh an báid agus d'iompadh an bád. Bád seoil a bhí innti agus d'fhán cuid des na daoine ar an gcrann go dtáinig na báid eile agus do tóig siad iad. Bhí ceathar cailiní innti agus ceitre fhear déag. Níor táinig ac octar slán agus do batadh an cuid eile diob. Bhí siad ar bár na fairrghe agus iad ag iarraidh iad a thóghail. Lá ar na mbáireac do fuairead iad ar an traig agus is ar éigin a dáthain siad iad. Do tughadh abaile iad chuig a muinntir féin agus do torramh iad. Do cuireadh iad i n-aice le na céile san reiligh.
    Bríghid Ní Mhaoilchiaráin
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe