Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Lucht Siubhail.
    Ba gnáthach le cuid mhór lucht siubhal a bheith ag dul thart fadó. Bhí fear amháin dul thart darbh ainm Seaghan an t-Suiche. Nuair a gheobhadh sé tae na preátaí i dteach ar bith bhéadh sé ag léimnigh aníos agus síos an t-urlár agus suas ar na ballaí go dtí go mbéadh an tae ólta aige. Deirfeadh sé go rachadh an (tae) tarán síos níos féarr nuair a bheadh sé mar seo. Bhí fear eile ann darbh ainm Seaghán na mBuidéal. Bhí mála leis lán buideál i gcomhnuidhe. Nuair a tcífeadh sé duine ar bith ag teacht bhainfeadh sé de an mála agus thoiseóchadh sé ag cráthadh na mbuidéal agus riteadh sé indhiaidh duine ar bith a bhéadh eagla ortha roimhe. Bhí eagla ar achan nduine roimhe.
      1. daoine de réir aicme
    Caitlín Nic Ghloinn